Magasinet Finans

Tilbage i fast job

Et særligt kursus for langtidsledige medlemmer af Finansforbundet over seks uger, som ud over træning i jobansøgning og cv og sparring med HR-konsulenter i forskellige virksomheder også beskæftigede sig med kost og livsstil, har givet bemærkelsesværdige resultater.

COMEBACK PÅ ARBEJDSMARKEDET 

Pia Bjørneboe Fynsk glæder sig over sin deltagelse i kurset "Styrke og energi i hverdagen" sammen med andre langtidsledige finansansatte. Den 60-årige tidligere backofficemedarbejder i Nordea Markets blev nogle måneder efter kurset ansat som kundemedarbejder i den private virksomhed Caspari

Af Carsten Jørgensen

15 år i Nordea som backofficemedarbejder i Markets endte for Pia Bjørneboe Fynsk den 1. august 2014, efter at hun syv måneder tidligere havde indgået en frivillig fratrædelse med banken efter at hun havde  været ved at gå ned med stress for anden gang. Egentlig havde Pia, der i dag er 60 år, forestillet sig, at hun ville gå på efterløn som 62-årig, hvis hun var fortsat i Nordea, men den plan er ændret.

"Nu planlægger jeg at fortsætte, til jeg er 65, og det har jeg også meddelt min nye arbejdsgiver. Det er ikke længere pengene ved at gå på arbejde, der er vigtigst, men mere det at komme ud blandt andre mennesker", siger hun med et smil.

Sidst i februar begyndte Pia i Customer Service-afdelingen i Caspari i Holbæk, der er et datterselskab af et amerikansk firma, som fremstiller og blandt andet sælger servietter og engangs-service i den lidt dyrere ende til festlige lejligheder. Og her kommer Pias gode sprogkundskaber – hun er bachelor i engelsk og tysk – til deres ret, da hun har kontakt til sælgere og kunder over det meste af Europa.

 

Pia Bjørneboe Fynsk

"Det har været hårdt at skulle lære en masse nye ting i starten, men det er også et spændende job, som jeg er meget glad for. Og så er det et ekstra plus for mig personligt at få mit eget kontor efter i mange år at have siddet i åbne kontorlandskaber", siger Pia, der oprindeligt er kontoruddannet og derfor ikke specielt er gået efter at finde et nyt job i finanssektoren.

Jobbet hos Caspari fik hun via en konsulent i Seniorvikar, der havde fundet hendes cv på Jobnet.

"Det er rigtig dejligt, at der fortsat findes virksomheder, som gerne vil ansætte erfarne medarbejdere, som har passeret 50 år. De virksomheder måtte der gerne være flere af", siger Pia med et glimt i øjet.

 

Guld værd at møde andre ledige

Hendes job kan hun ikke direkte takke sin deltagelse i Finansforbundets og FTF-A's kursus "Styrke og energi i hverdagen" i oktober-november 2015 for. Men hun er glad for, at hun deltog i det.

"Efter at have gået ledig i et års tid var det godt for mig at komme ud og møde andre ledige i samme situation i de hyggelige rammer, som Finansforbundet stillede til rådighed. Det er guld værd. Vi var et rigtig godt hold, og jeg har stadig kontakt til en del af de andre deltagere på Facebook, ligesom vi af og til mødes på cafe", fortæller Pia og fremhæver de instruktører, der var tilknyttet kurset.

Især kostvejleder Anne Seidelin og Jens Fisker Carlsbæk fra konsulentfirmaet Innovator var hun imponeret af.

"De havde en dejlig åben og engageret indstilling til os og var rigtig gode til også at lytte, hvilket man ikke altid oplever hos konsulenterne fra Jobcentret. Og som undervisere var de fantastiske", siger Pia, der syntes godt om, at man på kurset tog emner som kost og livsstil op, selvom hun i forvejen er typen, der både motionerer og er bevidst om sin kost.

"Anne Seidelin havde nogle gode tips og opskrifter, som jeg har taget til mig", siger hun.

​    

Et særligt kursus for langtidsledige medlemmer af Finansforbundet over seks uger, som ud over træning i jobansøgning og cv og sparring med HR-konsulenter i forskellige virksomheder også beskæftigede sig med kost og livsstil, har givet bemærkelsesværdige resultater

Af Carsten Jørgensen og Berit Villadsen

Syv ud af ti langtidsledige, der deltog i Finansforbundets og FTF-A's kursus "Styrke og energi i hverdagen – vælg den rigtige retning" i oktober og november 2015, var tre måneder senere ansat i et fast job. Det er imponerende mange i forhold til lignende projekter i andre fagforbund og a-kasser.

En stor del af de 41 deltagere i kurset er over 55 år, og alle havde gået ledige i mindst 42 ud af de foregående 52 uger. Nogle af de 28 deltagere, der har fået fast job efterfølgende, er i dag ansat i pengeinstitutter, men de fleste har fundet beskæftigelse i andre brancher, og derudover er tre deltagere ansat i job med løntilskud. Alle 41 har været til mindst en jobsamtale i perioden, hvor kurset kørte, eller i måneden efter at det sluttede.

Finansforbundets formand, Kent Petersen, er meget tilfreds med, at det er lykkedes at hjælpe mange langtidsledige tilbage i beskæftigelse igen.

"Det er en vigtig opgave for os at hjælpe vores ledige medlemmer tilbage i job. Resultaterne af projektet her er meget flotte. Jeg ser det både som et udtryk for, at vores medlemmer, der har været af arbejdsmarkedet i lang tid, er meget motiverede for at komme i beskæftigelse igen, og som et udtryk for, at vi har tilrettelagt et indhold på dette kursus, der rammer plet, når det gælder om at styrke den enkelte deltagers selvtillid og trivsel", siger Kent Petersen.

 

Fokus på at få mere energi

"Styrke og energi i hverdagen – vælg den rigtige retning" bestod af tre moduler, og der kørte et forløb i både Jylland og København.

Formålet var at give deltagerne en ny indsigt og konkrete redskaber til at bruge deres styrker optimalt i forhold til at få det rigtige job – med fokus på kompetenceudvikling og livsstil. Workshoppen blev faciliteret af to af landets mest erfarne instruktører inden for karrierehåndtering og livsstil – Jens Fisker Carlsbæk fra konsulentfirmaet Innovator og kostvejleder Anne Seidelin – i tæt samarbejde med Finansforbundet og FTF-A-kontakten.

På første fremmødedag var emnet energi og kost, hvor Anne Seidelin holdt oplæg om, hvad man kan gøre for at få mere energi.
"Det var supermotiverende, og jeg gik all in på hendes anvisninger til at droppe kulhydrater og sukker i min daglige kost, men også hendes fif om positiv psykologi og syv minutters work out. Efterfølgende har jeg fået mere energi og styrke og meget mere gåpåmod", fortæller en af de kvindelige deltagere, der har ønsket at være anonym.

Efter modulet fik deltagerne en hjemmeopgave, hvor de hver især skulle sende en besked ud til ti venner/kolleger og bede dem om at skrive, hvilke styrker de besidder, som de måske ikke var bevidst om.  

Nogle sendte beskeden ud til 20 venner og fik enormt mange styrker beskrevet, som de ikke selv var klar over, at de har.

Det næste modul i kurset – to uger senere – handlede om, hvordan deltagerne bruger disse styrker i deres cv.

 

Jobsamtaler med HR-folk

Det tredje modul fokuserede på motivation og jobsamtaler, hvor seks deltagende virksomheder – E-conomic, Region Hovedstaden, Scandic, Region Syddanmark, DEAS Ejendomsservice og Middelfart Sparekasse – gennemførte jobsamtaler med udvalgte deltagere, mens de øvrige kursister kunne sidde og overvære samtalen og blive inspireret.

Helle Gregersen, HR-chef i Middelfart Sparekasse, deltog en dag i kurset i Vejle, hvor hun holdt en jobsamtale med en af de kursister, der havde skrevet en ansøgning til et fiktivt job som kundemedarbejder i Middelfart Sparekasse.

"Det var en spændende proces, og jeg tror, det var lærerigt for både kursisterne og mig selv. Det er altid rart at komme ud i virkeligheden og få input fra andre mennesker end dem, jeg er omgivet af til daglig", siger Helle Gregersen, der generelt mener, at kvaliteten af kursisternes jobansøgninger og cv kunne have været en del bedre.

"Som arbejdsgiver kigger man på mange små ting og nuancer i ansøgningerne, når man skal vælge dem ud med kompetencerne i orden, som man vil have til samtale. Man skal for eksempel ikke anvende et foto til sit cv, hvor man ligner en, der er ved at falde i søvn, og hvis man anvender farver på sit cv, virker det bedre, at man bruger en rød farve, som er Middelfart Sparekasses farve, end en blå, som for eksempel matcher Danske Bank", påpeger hun.

Helle Gregersen havde aktuelt ikke nogle ledige job i sparekassen, som hun kunne ansætte de ledige kursister i, men måske kommer der pludselig en ledig stol et sted, hvor hun så kan bruge en af de ledige finansfolk, som hun har stiftet bekendtskab med.

I København deltog HR Business Partner Sanne Marie Wognsen fra E-conomic, der har udviklet et onlineregnskabsprogram med samme navn.

"For mig handler det om noget både personligt og menneskeligt, hvor jeg gerne vil hjælpe andre mennesker videre til at få et godt job, og samtidig er vi løbende på udkig efter nye, dygtige medarbejdere, fordi virksomheden vokser. Hende, jeg havde samtale med, havde nogle gode kompetencer, som vi sagtens kunne være gået videre med i et virkeligt forløb", siger Sanne Marie Wognsen.

John Wismann er glad for, at han deltog på Finansforbundets kursus ”Styrke og energi i hverdagen”, som han roser for at kigge på hele mennesket og ikke blot den professionelle facade, som deltagerne hver især havde med sig

Af Carsten Jørgensen

"Jeg trængte til et boost efter at have gået ledig i et godt stykke tid, og det gav forbundets kursus mig. Det var godt for mig at komme med i en gruppe med andre, der har gået ledige, og det var meget givende at få feedback på mit cv og min ansøgning fra den til lejligheden inviterede arbejdsgiverrepræsentant, som forestod ansættelsessamtalen i den case, vi gennemførte", siger John Wismann.

 

John Wismann

Han deltog i Finansforbundets kursus "Styrke og energi i hverdagen" sidste efterår, og det, han allerbedst kunne lide ved kurset, var, at man kiggede på hele mennesket og ikke blot den professionelle facade, som man har med sig. Han synes også, det var modigt af Finansforbundet at afholde et kursus, hvor vigtige emner som betydning af god kost, motion og positiv og taknemmelig tankegang indgik.

John Wismann var ansat som rådgiver i Andelskassen J.A.K. fra 1996 til sommeren 2014, og siden har han forgæves forsøgt at finde et nyt fast job. I perioder arbejder han som naturvejleder på Kongskilde Naturcenter ved Sorø, hvor han eksempelvis guider skoleklasser og grupper rundt efter vilde bær og planter.

"Jeg har tidligere været spejder og er generelt meget naturinteresseret, og det kommer mig til hjælp her, men desværre er der ikke så mange timers arbejde i det", siger John Wismann med et smil.

For nylig har han taget et kursus som rejseleder, som et lokalt busselskab i Slagelse, hvor han bor, har udbudt med henblik på salg af busrejser til destinationer rundtomkring i Europa.

"Mit umiddelbare mål er, at jeg skal nå at arbejde nok timer til, at jeg kan gå på efterløn i december 2017, hvor jeg fylder 63. Derfor skulle jeg gerne snart have noget mere stabil beskæftigelse", siger John Wismann, som dog understreger, at hvis det rigtige job viser sig, så kan der være længe til pensionstidspunktet.

På kurset "Styrke og energi i hverdagen" var han en del af den gruppe deltagere, som skulle skrive ansøgninger og cv til et job som økonomikonsulent hos DAB, Frederiksberg.

"Det var rigtig godt at overvære en ansættelsessamtale og at få en direkte personlig feedback fra arbejdsgiverside i firmaet. Jeg blev blandt andet opmærksom på, at mit cv ikke var fyldestgørende, og fik også at vide, at jeg med min profil i højere grad ville kunne fungere i en servicefunktion i et boligselskab end i en decideret økonomiafdeling", siger John Wismann, der betegner "Styrke og energi i hverdagen" som et supergodt kursus med meget dygtige instruktører.