Af Carsten Jørgensen og Berit Villadsen
Syv ud af ti langtidsledige, der deltog i Finansforbundets og FTF-A's kursus "Styrke og energi i hverdagen – vælg den rigtige retning" i oktober og november 2015, var tre måneder senere ansat i et fast job. Det er imponerende mange i forhold til lignende projekter i andre fagforbund og a-kasser.
En stor del af de 41 deltagere i kurset er over 55 år, og alle havde gået ledige i mindst 42 ud af de foregående 52 uger. Nogle af de 28 deltagere, der har fået fast job efterfølgende, er i dag ansat i pengeinstitutter, men de fleste har fundet beskæftigelse i andre brancher, og derudover er tre deltagere ansat i job med løntilskud. Alle 41 har været til mindst en jobsamtale i perioden, hvor kurset kørte, eller i måneden efter at det sluttede.
Finansforbundets formand, Kent Petersen, er meget tilfreds med, at det er lykkedes at hjælpe mange langtidsledige tilbage i beskæftigelse igen.
"Det er en vigtig opgave for os at hjælpe vores ledige medlemmer tilbage i job. Resultaterne af projektet her er meget flotte. Jeg ser det både som et udtryk for, at vores medlemmer, der har været af arbejdsmarkedet i lang tid, er meget motiverede for at komme i beskæftigelse igen, og som et udtryk for, at vi har tilrettelagt et indhold på dette kursus, der rammer plet, når det gælder om at styrke den enkelte deltagers selvtillid og trivsel", siger Kent Petersen.
Fokus på at få mere energi
"Styrke og energi i hverdagen – vælg den rigtige retning" bestod af tre moduler, og der kørte et forløb i både Jylland og København.
Formålet var at give deltagerne en ny indsigt og konkrete redskaber til at bruge deres styrker optimalt i forhold til at få det rigtige job – med fokus på kompetenceudvikling og livsstil. Workshoppen blev faciliteret af to af landets mest erfarne instruktører inden for karrierehåndtering og livsstil – Jens Fisker Carlsbæk fra konsulentfirmaet Innovator og kostvejleder Anne Seidelin – i tæt samarbejde med Finansforbundet og FTF-A-kontakten.
På første fremmødedag var emnet energi og kost, hvor Anne Seidelin holdt oplæg om, hvad man kan gøre for at få mere energi.
"Det var supermotiverende, og jeg gik all in på hendes anvisninger til at droppe kulhydrater og sukker i min daglige kost, men også hendes fif om positiv psykologi og syv minutters work out. Efterfølgende har jeg fået mere energi og styrke og meget mere gåpåmod", fortæller en af de kvindelige deltagere, der har ønsket at være anonym.
Efter modulet fik deltagerne en hjemmeopgave, hvor de hver især skulle sende en besked ud til ti venner/kolleger og bede dem om at skrive, hvilke styrker de besidder, som de måske ikke var bevidst om.
Nogle sendte beskeden ud til 20 venner og fik enormt mange styrker beskrevet, som de ikke selv var klar over, at de har.
Det næste modul i kurset – to uger senere – handlede om, hvordan deltagerne bruger disse styrker i deres cv.
Jobsamtaler med HR-folk
Det tredje modul fokuserede på motivation og jobsamtaler, hvor seks deltagende virksomheder – E-conomic, Region Hovedstaden, Scandic, Region Syddanmark, DEAS Ejendomsservice og Middelfart Sparekasse – gennemførte jobsamtaler med udvalgte deltagere, mens de øvrige kursister kunne sidde og overvære samtalen og blive inspireret.
Helle Gregersen, HR-chef i Middelfart Sparekasse, deltog en dag i kurset i Vejle, hvor hun holdt en jobsamtale med en af de kursister, der havde skrevet en ansøgning til et fiktivt job som kundemedarbejder i Middelfart Sparekasse.
"Det var en spændende proces, og jeg tror, det var lærerigt for både kursisterne og mig selv. Det er altid rart at komme ud i virkeligheden og få input fra andre mennesker end dem, jeg er omgivet af til daglig", siger Helle Gregersen, der generelt mener, at kvaliteten af kursisternes jobansøgninger og cv kunne have været en del bedre.
"Som arbejdsgiver kigger man på mange små ting og nuancer i ansøgningerne, når man skal vælge dem ud med kompetencerne i orden, som man vil have til samtale. Man skal for eksempel ikke anvende et foto til sit cv, hvor man ligner en, der er ved at falde i søvn, og hvis man anvender farver på sit cv, virker det bedre, at man bruger en rød farve, som er Middelfart Sparekasses farve, end en blå, som for eksempel matcher Danske Bank", påpeger hun.
Helle Gregersen havde aktuelt ikke nogle ledige job i sparekassen, som hun kunne ansætte de ledige kursister i, men måske kommer der pludselig en ledig stol et sted, hvor hun så kan bruge en af de ledige finansfolk, som hun har stiftet bekendtskab med.
I København deltog HR Business Partner Sanne Marie Wognsen fra E-conomic, der har udviklet et onlineregnskabsprogram med samme navn.
"For mig handler det om noget både personligt og menneskeligt, hvor jeg gerne vil hjælpe andre mennesker videre til at få et godt job, og samtidig er vi løbende på udkig efter nye, dygtige medarbejdere, fordi virksomheden vokser. Hende, jeg havde samtale med, havde nogle gode kompetencer, som vi sagtens kunne være gået videre med i et virkeligt forløb", siger Sanne Marie Wognsen.